W ubiegłą sobotę, tj 19 maja, w Wadowicach miał miejsce pierwszy Festiwal Smaku. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD "Żywiecki Raj" biorą udział:
-LGD „Podbabiogórze”,
-LGD „Wadoviana”,
-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.
Nasz region na wyjeździe reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:
Rajcza - KGW Sól
Ujsoły - KGW Złatna
Milówka - KGW z Milówki oraz Kamesznicy.
Bardzo dziękujemy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które pomimo tego, iż mają pełne ręce roboty całą duszą zaangażowały się w projekt współpracy KUCHNIA. Panie od wczesnych godzin porannych przygotowywały dania, by odwiedzający nasze stoisko mogli spróbować lokalnych specjałów: prażuchów z maślanką oraz boczkiem, zupy szczawiowej z wiejskimi jajami, past twarogowych we wszelakim wydaniu oraz swojskiego smalcu. Na deser natomiast serwowano pierniczki z pieprzem. A to, że przygotowane potrawy były wyborne potwierdzali licznie ustawiający się przy naszym stoisku amatorzy swojskiej, tradycyjnej kuchni.
Na stoiskach naszych sąsiadów można było spróbować: zupy z soczewicy, placków razowych z serem, naleśników z tradycyjnym farszem, bigosu, barszczu czerwonego na zakwasie, koktajlu zdrowia, pierogów, przeróżnych smarowideł, żurku stryszawskiego, pstrąga po zawojsku, pierogów z kaszą gryczaną, kulasa, drożdżówek, placków pieczonych na blasze, ogórków kiszonych po zembrzycku.
Na stoisku LGD „Wadoviana” imprezie towarzyszyły warsztaty tradycyjnego ubijania masła.
Dziękujemy raz jeszcze Paniom z Kół Gospodyń, współpracującym LGD, odwiedzającym i do zobaczenia 17 czerwca na kolejnym Festiwalu Smaku.