"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Wyniki naboru wniosków o przyznanie znak…

Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” z radością informuje o zakończeniu naboru do przyznania prawa do użytkowania i posługiwania się znakiem promocyjnym marki Żywiecki Raj. W okresie od 3...

Czytaj więcej

Konsultacje społeczne w ramach LSR na la…

W związku z realizacją umowy ramowej i zgodnie z Procedurą ustalania i zmiany niebudzących wątpliwości interpretacyjnych kryteriów wyboru operacji przedstawiamy propozycję dokumentacji do konsultacji społecznych - lokalne kryteria wyboru dla projektów...

Czytaj więcej

Uzupełnienie składu Rady Stowarzyszenia

Zapraszamy do składania wniosków/kandydatur do uzupełnienia składu Rady Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” reprezentantów z Gmin: Czernichów, Milówka, Lipowa i Ślemień.

Czytaj więcej
Żaglówki na Jeziorze Żywieckim

Walne Zebranie Członków w dniu 25.06.202…

Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” zaprasza na posiedzenie Walnego Zebrania Członków.

Czytaj więcej

Nabór wniosków o przyznanie Znaku marki …

Ogłoszenie o naborze wniosków o przyznanie Znaku marki Żywiecki Raj nr 1/2024/MŻR   Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” informuje o możliwości składania wniosków o przyznania prawa do użytkowania i posługiwania...

Czytaj więcej

W ubiegłą sobotę, tj 19 maja, w Wadowicach miał miejsce pierwszy Festiwal Smaku.  Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD "Żywiecki Raj" biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.

Nasz region na wyjeździe reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Rajcza - KGW Sól

Ujsoły - KGW Złatna

Milówka - KGW z Milówki oraz Kamesznicy.

Bardzo dziękujemy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które pomimo tego, iż mają pełne ręce roboty całą duszą zaangażowały się w projekt współpracy KUCHNIA. Panie od wczesnych godzin porannych przygotowywały dania, by odwiedzający nasze stoisko mogli spróbować lokalnych specjałów: prażuchów z maślanką oraz boczkiem, zupy szczawiowej z wiejskimi jajami, past twarogowych we wszelakim wydaniu oraz swojskiego smalcu. Na deser natomiast serwowano pierniczki z pieprzem. A to, że przygotowane potrawy były wyborne potwierdzali licznie ustawiający się przy naszym stoisku amatorzy swojskiej, tradycyjnej kuchni.

Na stoiskach naszych sąsiadów można było spróbować: zupy z soczewicy, placków razowych z serem, naleśników z tradycyjnym farszem, bigosu, barszczu czerwonego na zakwasie, koktajlu zdrowia, pierogów, przeróżnych smarowideł, żurku stryszawskiego, pstrąga po zawojsku, pierogów z kaszą gryczaną, kulasa, drożdżówek, placków pieczonych na blasze, ogórków kiszonych po zembrzycku.

Na stoisku LGD „Wadoviana” imprezie towarzyszyły warsztaty tradycyjnego ubijania masła.

Dziękujemy raz jeszcze Paniom z Kół Gospodyń, współpracującym LGD, odwiedzającym i do zobaczenia 17 czerwca na kolejnym Festiwalu Smaku.

 

KALENDARZ DORADZTWA
POLECAMY
ANKIETA

Szanowni Państwo!

Zapraszamy do

wypełnienia ankiety:

Ankieta skierowana do mieszkańców LGD "Żywiecki Raj"

WSPÓŁPRACA

  • zmge
  • logo

KSSE logotyp RGB pl 01

Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji