Kto jest kim na hali:
• BACA - rządził całą halą – był szefem pasterzy, sprawdzał i odpowiadał przed ludźmi ze wsi za owce, organizował wypas owiec i zajmował się przetwórstwem mleka – robił sery. Była to bardzo odpowiedzialna funkcja.
• PASTERZ - zajmował się pasieniem owiec – dbał o nie, doglądał ich, czuwał i chronił przed niebezpieczeństwem.
• HOLAJNIK/HULAJNIK - młody chłopiec, pomocnik bacy.
• PIES PASTERSKI - towarzysz pasterzy, ostrzegał przed niebezpieczeństwem i pomagał zaganiać owce
Co to jest:
• BACÓWKA - stała chata pasterska, miejsce produkcji serów owczych, tam spędzali całe lato bacowie i pasterze.
• KOSOR - zagroda dla owiec, wyglądała jak drewniany płot wokół pastwiska.
• SZAŁAS/KOLYBA - taki tymczasowy lichy domek, w którym przebywał baca i pasterze, i w którym przerabiano mleko.