W minioną niedzielę, 17czerwca, kęcki Rynek zachwycał nie tylko feerią barw strojów Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu ale i smakiem regionalnych potraw. W ramach projektu współpracy „KUCHNIA” - Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją", miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal smaku.
Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:
Czernichów: KGW Czernichów
Łodygowice: KGW Bierna
Lipowa: KGW Twardorzeczka
Łękawica: KGW Łękawica, Kocierz Rychwałdzki, Kocierz Moszczanicki.
Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite paszteciki drożdżowe, żurek, zupę krem z dyni z wiejskim kurczakiem, ciasto drozdżowe z kruszonką, kołacze, smalec, pasztety, swojskie sery.
Na stoisku LGD Dolina Soły można było wziąść udział w warsztatach lepienia tradycyjnych pierogów, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich z Malca. Imprezę poprowadziła Pani Małgorzata Wabik, która prezentowała Koła Gospodyń Wiejskich oraz potrawy przez nich serwowane. Na scenie mozna było obejrzeć Zespoły "Witkowice" oraz "Nowowsianki", a Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Witkowice, dała pokaz prawdziwej wirtuozerii.
Kolejne imprezy w ramach projektu KUCHNIA odbędą się:
-09 września 2018 w Budzowie, dożynki powiatowe,
-16 września 2018 w Żywcu, dożynki wojewódzkie.
Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:
-LGD „Podbabiogórze”,
-LGD „Wadoviana”,
-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.