W minioną niedzielę, 9 września, w ramach projektu współpracy „KUCHNIA” - Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją", miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal Smaku. Tym razem jako impreza towarzysząca Dożynkom Powiatu Suskiego.
Na Boisku LKS Budzów, można było zachwycić się barwnymi strojami Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu, oraz smakiem regionalnych potraw.
Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:
Gilowice, Ślemień, Jeleśnia, Koszarawa.
Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite potrawy, żurek, bombę witaminową w postaci zupy czosnkowej. Ciasta: drozdżowe z kruszonką, serniki, szarlotkę, rogaliki z konfiturą, sery owcze. Furorę zrobiły nadziewane cebulki oraz panierowana fasolka szpragowa otulona boczkiem.
Można było wziąść również udział w warsztatach lepienia knedli ze sliwkami, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich Mioduszyna z terenu LGD Podbabiogórze.
Kolejna, ostatnia już, impreza w ramach projektu KUCHNIA odbędzie się:
-16 września 2018 w Żywcu, w ramach Święta Plonów.
Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:
-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.