Publikujemy wyniki konkursu na najlepszą potrawę regionalną Żywieckiego Raju. Konkurs miał miejsce w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania.
W Konkursie brały udział wyłącznie potrawy serwowane w obiektach gastronomicznych zgłoszonych do projektu współpracy pt. „Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA. Każdy uczestnik mógł przystąpić do Konkursu wyłącznie w jednej z trzech kategorii. Przewidziano III kategorie:
I kategoria: zupa
II kategoria: drugie danie
III kategoria: ciasto/deser.
Dziękujemy wszystkim biorącym udział w Konkursie, zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Laureaci w kategorii:
Zupa:
I miejsce: Swojskie Klimaty: zupa grzybowa z ziemniakami
II miejsce: Twoja Kolejka: kapuśniak
III miejsce: Hotel Tycjan: kwaśnica
Drugie danie
I miejsce: Hotel Zimnik: pierś z kaczki z bacankami i kapustą modrą
II miejsce: Gościniec Rajec: gołka z konfiturą podawana z bułeczką z pieca chlebowego
III miejsce: Melaxa: polędwiczka wieprzowa w tarciźnie z aromatycznym sosem z leśnych grzybów
Ciasto/deser
I miejsce: Schronisko na Hali Boraczej: jagodzianki
II miejsce: Piekarnia Bronowscy Czernichów: kołacz czernichowski makowo-serowy
III miejsce: Cukiernia Szarotka: babeczka krucha z owocami
W ramach realizowanego projektu wydany zostanie Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy.
W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:
- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „PODBABIOGÓRZE”,
- Stowarzyszenie LGD „Wadoviana”,
- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Soły”.
Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.